05 November 2015

Resepi Popia PisangCheese Dilimpahi Coklat

Resipi ni along fana yang suggest, so sementara semester break ni kan. Fana pun try test la. Senang je nak buat . Sesuai dihidangkan untuk minum petang. Asik goreng jemput-jemput jekan apakata try resepi baru ni.



Bahan-bahan :

Pisang
Kulit Popia
Kepingan cheese

Sedikit tepung
Sedikit coklat masakan


Cara-caranya :

1, Hiriskan pisang kepada 3 bahagian
2. Potong cheese mengikut citarasa masing-masing
3. Balutkan 1 hirisan pisang bersama 1 hirisan cheese di dalam kulit popia dan gulung kemas
4. Bancuhkan sedikit tepung gandum untuk melekatkan bahagian hujung gulungan supaya tidak terbuka semasa mengoreng.
5. Setelah siap menggulung, popia pisangcheese sedia untuk digoreng.
6. Setelah siap digoreng ranggup, susun kan popia pisangcheese di atas pinggan , kemudian parutkan sedikit coklat di atas popia tadi.
7. Siap untuk dihidangkan.


Simple je kan. Selamat mencuba semua





28 October 2015

Resepi CHEESEMILOKUT

Finally baru ada masa nak update blog .. Ramai kawan-kawan yang mintak Fana share resepi . tapi masa tak mengizinkan ,baru sekarang free. Maaf ye kawan-kawan.

Nak buat CHEESEMILOKUT ni mudah je . yang penting kita kena rajin . Budget untuk buat cheesemilokut ni dalam Rm50 dapatlah dalam 10 bekas . Kos bahan agak mahal sebab guna krim cheese . Biasa Fana buat kalau ada majlis-majlis tertentu sahaja .

CHEESEMILOKUT






contoh bahan yang boleh digunakan ;-)


BAHAN WAJIB

1. Biskut deluxe crackers Hup Seng ( boleh guna biskut marrie mengikut kesesuaian selera individu )

2. Susu dutch lady low fat (boleh guna susu cair )

3. Krim cheese(500g)

4. Susu Pekat(1tin)

BAHAN TOPPING
(ditukar mengikut selera masing-masing)

1. Badam

2. Milo

3. Biskut Cream-O ( Buang krim ambil biskut sahaja. lagi senang beli oreo hancur )





biskut cream-o yang sudah dibuang inti


---CARA PENYEDIAAN BAHAN---

1. Putar susu pekat dan krim cheese sehingga sebati.

susu pekat dan krim cheese yang sudah diputar sehingga sebati
(supecheese)
2. Panaskan susu dutch lady

3. Sangan/bakar badam 

4. Sediakan semua bahan tadi seperti dalam gambar di bawah



 5. Ambil bekas atau loyang mengikut kesesuaian . Atin prefer guna bekas macam tupperware sebab senang nak simpan dalam peti ais


---Kaedah untuk packaging--- 

1. Rendam biskut tadi dalam susu dutch lady yang sudah dipanaskan. Susun biskut dalam bekas secara rapat dan kemas .

2. Bila dah siap susun biskut. Ambil supecheese tadi sapukan atas lapisan biskut . Jangan terlalu banyak dan terlalu sikit. Sederhana sahaja.

3. Taburkan topping atas lapisan supecheese tadi.

4. Ulang langkah 1-3 sehingga berlapis-lapis .

5. Sejukkan di dalam peti selama satu jam supaya supecheese tadi sebati dengan biskut.

6. Siap sedia untuk dipotong. Hasilnya












SELAMAT MENCUBA ;-)